Information på svenska

Polska föreningen ”PIAST" erbjuder information om Polen, gemensamma utflykter och träffar med härlig polsk mat!

Polska Föreningen ”Piast” firade sitt 35-års jubileum den 30 november 2014 i samband med att föreningen anordnade den årliga St. Nikolaus festen (julfesten). Över 80 personer i olika åldrar, där den yngsta var 11 veckor och den äldsta över 80 år gammal, deltog i firandet i de fina lokalerna i Mariakyrkan. Vi serverade traditionell polsk mat - bl.a. den ustökta bigosen som Umeborna kunde smaka på matfestivalen i Umeå i höstas (jägargryta med svamp och kött ) och mycket goda bakverk bakade av föreningens medlemmar. Föräldrar och barn pysslade tillsammans, bland annat skapades fantastiska julgransprydnader. Barnen fick blåsa ut ljusen på jubileumstårtan (se bild, bakom barnen står Genowefa Pawlik, en tidigare ordförande i föreningen). Höjdpunkten var ett besök av Tomten med en present till vart och ett av de 30 närvarande barnen - polska böcker. I år var det kokböcker för olika åldrar, för att inspirera barnen till matlagning.

Polska Föreningen PIAST startade: år 1979 i Umeå av polacker som emigrerade från Polen under den kommunistiska regimen. Föreningens första ordförande var Mikołaj Gładzki (dog 2005), som även var en känd politikerprofil i Umeå och sedermera Republiken Polens Honorärkonsul.

Beskrivning: Polska Föreningen PIAST är en ideell förening, partipolitiskt obunden och religiöst neutral som gärna samarbetar med andra frivilliga föreningar. Föreningens verksamhetsområde är Västerbottens län.

Antal medlemmar: Idag bor c:a 110 000 Polacker i Sverige (av de c:a 18-20 mln som bor utanför Polen), mest i Stockholmsområdet och de södra delarna av landet. PIAST är det enda polska föreningen i norra Sverige och en av över 27 etniska föreningar i Umeå. V har över 100 medlemmar i olika åldrar. Polacker som är bosatta i Umeåregionen (uppskattningsvis omkring 400) kommer från olika delar av Polen, med olika bakgrund och yrken: läkare, forskare, studenter, snickare, administratörer m.m. PIAST har även svenska medlemmar. I våra evenemang deltar ofta personer med svenskt ursprung (familjemedlemmar och vänner), vilket också bidrar till informationsutbytet, integrationen och mångfalden.

Aktiviteter: Vi träffas regelbundet, ibland flera gånger per månad och anordnar aktiviteter för olika åldersgrupper. Vi organiserar möten med inbjudna representanter från Polska Ambassaden, Polska Konsulatet i Sverige, Polska Institutet samt andra myndigheter och organisationer. Ett mål är att sprida kunskaperna om polsk historia, kultur, natur och ekonomisk utveckling. Genom åren har föreningen bistått polacker i Umeå/Västerbotten och i Polen och varit (med)arrangör till olika evenemang, bl.a. två konserter på Norrlandsoperan "Love Across Borders" i maj 2012 och en konsert till minne av 100 årsdagen av Fryderyk Chopins födelse i maj 2010. I September 2014 år hjälpte PIAST via Kulturcentrum till i arrangemanget "Barn kan" - kreativa lekar för barn: ljud, rörelse, färg och smak, i Broparken i år med 40 unga artister från Umeås vänort Poznań i Polen.
PIAST tipsar Folketsbio om interessanta polska filmer och skänker polska barnböcker till stadsbiblioteket i Umeå. Vi arrangerar gemensamma utflykter till vackra resmål i Umeå med omnejd och traditionella sammankomster för att fira jul, påsk och första sommardagen. Vi anordnar också kortare kurser för våra medlemmar i t.ex. matlagning, trädgårdsskötsel och har regelbundna träffar för polska barn och föräldrar med pyssel, lek och sång. Ett viktigt mål är att vårda det polska språket hos barnen genom att ge dem möjligheter att träffas med andra polska barn och vuxna; vi betraktar flerspråkig kompetens som en viktig investering för deras framtid i en alltmer globaliserad värld och också till nytta för det svenska samhället.

Styrelse

FB sida: Polacker i Västerbotten

Varför heter Ni PIAST? PIAST är namnet på en legendarisk grundare av den äldsta kungliga ätten i Polen. Piast var en symbol av polskhet.

Vår logotyp: Vår logotyp är kopplad till Umeås björkar – det är ett björkblad där en bladnerv är vit-röd (precis som den polska flaggan). Loggan symboliserar att förena det bästa från Polen med det bästa från Umeåregionen.

Vårt motto: Tillsammans kan vi göra skillnad.

Målsättning: Vårt mål är att behålla täta band med hemlandet Polen och att bevara polska seder och traditioner. Vi vill motverka fördomar om Polen och polacker och verka för ett ömsesidigt och nyttigt samarbete mellan Sverige och Polen på alla tänkbara områden. Ett mål är att underlätta för både nyanlända och de sedan tidigare i Umeåregionen bosatta polackerna att lära känna Västerbottens kulturhistoria och fina natur samt få information om intressanta evenemang. Vi medverkar i integrationsprocessen mellan polacker, svenskar och invandrare från olika länder i det mångkulturella samhället.

 

 Om Du vill resa till Polen och behöver mer information och broshyrer - välkomen att kontakta oss på info@piast.se eller besök  Polska Statens Turistbyrå websida

Behöver Du lära Dig polska? kontakt oss på  info@piast.se

Logowanie